Cara Nak Buat Ikan Sardin Homemade

Masak dalam 60 minit tulang ikan akan lembut macam sardin tin yang kita beli. Bersihkan ikan sardin dan buang kepala sirip dan perut sebersih-bersihnya.


Pin Oleh Ieyma Sariemah Di Pressure Cooker Recipes Resep Makanan Resep Masakan Makanan Dan Minuman

Goreng ikan terlebih dahulu namun jangan sampai terlalu garing.

. Kemudian masukkan garam serbuk perasa gula agak-agak ye dan kacau ratakan. 1 kaleng ikan sarden kemasan 155 gram 5 siung bawang merah. Tambah garam dan gula secukupnya.

Tambahkan air jika perlu. Masukkan air dan ikan. Dalam periuk panaskan sesudu makan minyak lalu tumis bahan kisar beberapa minit.

Lihat juga cara membuat Pindang sarden buatan sendiri dan masakan sehari-hari lainnya. Kurangkan suhu kepada 130C dan bakar lagi selama 15 minit atau hingga masak. Dan masak lagi 20-30 minit.

Tapi anda pernah tak terfikir untuk buat sendiri secara homemade sardin seperti yang dijual dalam tin tu. Masukkan tomato purée dan sos tomato. Bawang besar bawang putih dan tomato dikisar halus.

Blender semua bawang dan halia dan potong tomato. Ikan sarden ikan tembang ukuran besar. DIY Yogyakarta Indonesia Kuat.

Panaskan minyak goreng ikan sardin sos dia asingkan. Kemudian masukkan ikan yang digoreng tadi dan masukan air pada paras ikan sahaja. Haa yang mana teringin dan rajin nak buat sendiri sardin sebijik rasa macam dalam tin tu boleh cuba resipi ni.

Kemudian masukkan air asam jawa cili sos tomato puri. Masukkan minyak masak ke dalam pressure cooker 3. Gula garam kaldu bubuk secukupnya.

Lebih pun tak mengapa sebab nanti bila masuk dalam pressure cooker kuah akan cepat pekat. Bersihkan ikan sardin yang dibeli tadi. Tambah garam dan gula.

Tambah air hingga menutupi ikan. Masukkan tomato purée dan sos tomato. 6 Resepi Kari Sardin.

Masukkan tomato buah tomato puri tomato sos dan cili sos. Masukkan ikan dan tenggelamkan dalam kuah. Macih kongsi cara nak buat sardin sendiri.

Lepas tu makan lagi sekali. Ambil periuk tekanan pressure cooker masukkan sos tomato dan sos cili. Tambah air dalam secawan.

Dalam periuk panaskan sesudu makan minyak lalu tumis bahan kisar beberapa minit. Cara-Cara Buat Sardin Sendiri Seperti Dalam Tin. Bersihkan perut ikan dan sisik kemudian ketepikan.

Alamak nampaknya x merasa la nak buat sardin homemade cik mat nimana nak cr pressure cooker plak. Serbuk Kari ikan secukupnya. Tumis bawang dan cili kisar sampai pecah minyak.

Tumis hingga wangi menggunakan lebih kurang suku cawan minyak. BUMBU YANG DIHALUSKAN. Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi tanpa ON apa-apa fungsi 4.

Nak tahu buat macam mana tengok bawah ini. Silap-silap boleh bertambah nasi dibuatnya. 15 ltr Air.

Tambahkan air secukupnya sehingga tenggelamkan ikan. Bila dah ada nak makan lauk sardin bila-bila pun boleh. CARA PENYEDIAAN IKAN SARDIN HOMEMADE.

SETIAP kali buka tin sardin hati berdebar-debar kan. Masukkan ikan dan tenggelamkan dalam kuah. LadyAna March 23 2009 at 340 PM.

Banyak kegunaan dan mudah kerja mak-mak. Masukkan ikan dan gaul sedikit. Ikan dipotong ekor dan kepala bersihkan pastu perap 10 minit dengan 12 sudu garam dan 2 biji limau nipis atau kasturi.

Mat guna ikan tuna nak guna ikan kembong pun ok juga kalau tamban sardine yg besar2 lagi lah sedap. Ikan KembongSelayangSardin bawang besar diracik halus cili boh 2 sudu buah tomato dan tomato puri sos ikansos sotong garam dan kicap barang sesudu. Cara membuat inti sardin.

Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi tanpa on apa-apa fungsi lagi. Saya buang kepala dan ekor sebab tu ikan saya jadi kontot. Barang-barang naik harga.

Tambah air dalam secawan. Bahan-bahannya -1 kilo ikan sardin 4 biji bawang besar 4 ulas bawang merah kecik 4 ulas bawang putih 12 inci halia xyah letak banyak2 3 sudi besar cili kering blender. Bawang besar bawang putih dan tomato dikisar halus.

3 ulas bawang putih dimayang atau diketuk. Jom kita ikuti perkongsian darinya macam mana nak buat sardin sendiri. Tak sampai setengah jam dah boleh makan.

Bersihkan ikan buang kepala dan ekor ikan jadi kontot bersihkan perut ikan dan sisik 2. Masak menggunakan pressure cooker 30 minit. Guna pressure cooker jika ada.

Kemudian masukkan air asam jawa cili sos tomato puri. Biarkan doh rehat selama lebih kurang 45 minit. Kadang-kadang kesian juga bila ada yang teringin nak makan sardin pun rasa berat je nak beli sebab kenangkan harga kan.

Masukkan minyak masak ke dalam pressure cooker. Kemudian masukkan tomato dan semua bahan. Tumiskan bawang putih dan bawang besar sampai wangi.

Masak dalam 60 minit tulang ikan akan lembut macam sardin tin yang kita beli. Tambah air hingga menutupi ikan. Tambah air sedikit demi sedikit lagi.

Tambah garam dan gula secukup rasa. Cara-cara untuk membuatnya. Siapa yang suka makan lauk sardin macam ni memang heaven lah bila tahu cara nak buat sardin homemade.

Tumis bawang dan cili kisar sampai pecah minyak. Perlahan-lahan lepaskan pressure baru buka penutup. Angkat dan toskan minyaknya.

1 jam 30 menit 5 orang. Lebih pun tak mengapa sebab nanti bila masuk dalam pressure cooker kuah akan cepat pekat. Basuh ikan diperap tadi tos kan.

Tutup pressure cooker dan setkan high pressure selama 90 minit.


Sambal Sardin Cili Padi Recipe Resep Masakan Asia Resep Masakan Malaysia Masakan Asia


Sardin Noxxa Pressure Cooker Recipes Recipes Cooker Recipes


P Kalau Bercerita Bab Makan Ini Memang Banyak Yang Nak Diceritakan Lebih Lebih Lagi Pasal Masakan Di Rumah Yang Mana Masakan Air Tangan Food Beef Breakfast


Pin On Resepi

No comments for "Cara Nak Buat Ikan Sardin Homemade"